Inchide

Achiziționare și montare doua tunuri de epoca ambientare statuie Iancu de Hunedoara

Instalatii, dotari

Valoare totala investitie:

177.310,00 lei

Data inceput:

11/2023

Data sfarsit:

02/2024

Durata:

3 luni

Status:

Finalizata

Executant:

SC NE&RO INVEST SRL municipiul Gherla

Sursa de finantare

Buget local

Beneficiari

Turiștii care vizitează municipiul Hunedoara în drumul lor spre Castelul Huniazilor precum și cetățenii municipiului Hunedoara

Obiective

Înlocuirea tunurilor existente în vederea scoaterii în evidență și completării ca și ambientare, statuia marelui conducător Iancu de Hunedoara, ca și un punct de atracție pentru turiștii ce vin să viziteze Castelul Corvinilor.

Tunurile existente se vor recondiționa și vor fi amplasate la Castelul Corvinilor.

Rezultate

Iancu de Hunedoara rămâne în istoria militară ca un inovator al tehnicii medievale de luptă, este cel care prin tactica folosită a generalizat artileria și armele de foc, în general, în sud-estul Europei, ca mijloc de apărare dar și de atac.
Astfel, chiar și reședința natală, Castelul Corvinilor a fost extinsă și pregătită pentru a face față artileriei, fiind dotată cu tunuri circulare, o noutate în peisajul arhitecturii defensive din Transilvania.
În acest sens, statuia amplasată în Municipiul Hunedoara, în zona sensului giratoriu Hotel Rusca a fost completată cu două tunuri de epocă pentru ambientare statuie din bronz, lungime 150 cm, diametru țeavă 25 cm, suport lemn pentru roți, blazon Castelul Corvinilor, în acest sens.
Având în vedere că aceste două tunuri nu au fost dimensionate proporțional cu mărimea statuii, se dorește reamplasarea tunurilor într-o nouă locație, iar în locul acestora să se amplaseze altele noi, având dimensiunile după cum urmează: lungimea țevii de 250 cm, celelalte dimensiuni, volume, suprafețe fiind de două ori mai mari decât la tunurile existente.

Caracteristicile celor două tunuri de epocă noi:
Mod reprezentare: reprezentare realistă și adaptată dimensiunilor statuii lui Iancu de Hunedoara a unui model de tun medieval, reprezentativ pentru zona Hunedoara / Castelul Corvinilor, cu blazonul Corvinilor tip basorelief.
Tehnica realizării tunului; țeava tunul este turnat în bronz, patinat pentru o redare cât mai realistă a patinei din vremea respectivă, turnat prin metoda ceară pierdută.
Dimensiuni tun și proporționalitate:
Tunul /țeava de tun:
- Lungime: 250 cm;
- Material: bronz, turnat prin metoda ceară pierdută, patinat;
- Diametru țeavă: în punctul maxim, la culata 40 cm;
- Blazon Castelul Corvinilor tip basorelief, realizat pe partea superioara a tunului;
- Protejata contra intemperiilor prin sistem de protecție a țevii;
Stabiliment roți / suport:
- Lungime suport: 250 cm;
- Material: din stejar, băituit, tratat împotriva cariilor și a intemperiilor, ignifugat;
- Diametru roți: 130 cm, roți cu cerc metalic: grosime 6 mm.

Alte Observatii

Contract de furnizare nr. 319/ 90649/ 24.10.2023 încheiat între MUNICIPIUL HUNEDOARA și furnizor, SC NE&RO INVEST SRL pentru achiziționare produse constând în două bucăți de replică tunuri de epocă ambientare statuie Iancu de Hunedoara